I de kommende uger, vil vi her på Nordic Anglers, udgive en række helt nye film om det danske kystfiskeri efter havørred. Vi har fisket, filmet og indsamlet viden ude langs de danske kyster henover de sidste år. Det er blevet til tre fiskefilm om fluefiskeri efter havørred på kysten, hvor du kan blive klogere på grejet, fisketeknik, pladsvalg og meget mere. Samtidigt er det krydret med en masse flotte fisk.
Grejet til Kystfluefiskeri
I episode et af tre handler det om grejet, som vi bruger til det kyst fluefiskeri. Vi kigger på hvordan man bedst muligt sammensætter sit grej, så det er top tunet til formålet.
Stænger, hjul og liner
Når vi fisker efter havørred i Danmark, så bruger vi typisk en-hånds fluestænger i klasse #5-7, hvor klasse 6 er den klart mest brugte. Både Daniel og Martin sværger til Scott Sector 9'0 #6, mens et andet godt alternativ vil være TFO Axiom II x eller G.Loomis NRX+ som er også to gode bud på fantastiske kyststænger. Det er ubetinget de bedste kyststænger i deres prisklasse vi har prøvet. Det er flotte stænger som virkeligt kaster godt og langt. Disse har vi også som komplette fluesæt. Det gælder om at finde en fluestang, som har en aktion der passer til dit temperament. Vi har meget forskelligt på lager og det er kun en brøkdel der omtalt i denne artikel. Du kan se alle vores fluestænger her.
I forhold til fluehjul, så er vi ærlig talt ret begejstrede for Lamson fluehjulene. De har en solid bremse, letvægts design og så er de lavet til at kunne modstå saltvand og det til tider barske forhold, som vi udsætter grejet for ved den danske kyst. Vi er meget glade for hele liner og kan varmt anbefale Scientific Anglers Volantis WF-linerne. Disse er nemlig opbygget som et skydehoved med en integreret skydeline. På den måde undgår man en samling der skramler i øjerne. De er utroligt lette at bruge og de kaster helt fantastisk. Disse findes både i en flydende og intermediate udgave. Rio Premier Coastal Seatrout er en anden line som virkeligt kaster og fisker godt. Denne findes i en meget populær udgave som er "hover"(slow intermediate), altså har sammen densitet som vand og ligger lige under overfladen. Til forfang anbefaler vi altid at bruge en fluorocarbon spids (pånær hvis du fisker skumbille - så skal du bruge monofil). Til det dansk havørredfiskeri på kysten bruger vi 9' fod Photonic forfang der slutter i 0,33 eller 0,28 afhængig af spidsen. Som spids anbefaler vi at bruge tippet i 0,24-0,28. Hjul, liner og forfang til kystfiskeri.
Valg af fluer til kystens havørreder
Det er utvivlsomt vigtigt, at man vælger den rigtige flue når man skal fiske havørred på kysten. Havørreder jager løs på kysten og de kan være meget fokuseret på bestemte fødeemner i perioder. Derfor er det vigtigt at have et bredt udvalg af fluer. Din flueboks skal kunne håndtere mange forskellige situationer, men det særligt vigtigt at have disse fødeemner repræsenteret i din flueboks: Tanglopper/Tanglus/Kutlinger: Dette er typisk mindre fødeemner, som du kan imitere godt med fluer som: Brenda, Kobberbassen,Agerhønen og ikke mindst Rejefluer er noget af de mest brugte fluer på den danske kyst og der findes et utal af imitationer. Her nogle af de rigtigt giftige og gode rejeimitationer, som kan benyttes året rundt: Høsteren, Pattegrisen, STF Rejen og Sparegrisen.
Fluefiskeri på kysten - find de rigtige kystpladser
Del 2 af vores lille serie om kystfiskeri med flue, handler om at finde og vælge de rette kystpladser, se videoen og lad Daniel inspirere dig til valget af pladser. Episode to handler om hvordan man kan finde, genkende og fiske forskellige typer af kystpladser. Vi viser en række konkrete typiske bundforhold og forklare hvor og hvordan havørreden vil bevæge sig på disse pladser.
Jagten på kystens havørreder hænger unægtelig sammen med jagten på den rette plads. Ingen kystplads er altid den bedste - heldigvis!
Som lystfiskere har vi læst langt mere litteratur om hvor ørreden skal være og hvornår, end ørrederne selv har. Det betyder at du godt kan komme fiskene i forkøbet når du vælger kystplads.
Sørg derfor altid for at have en plan a-b og c. Der hvor forholdene var gode i går eller i forgårs, kan sagtens være der hvor havørrederne fortsat holder til. Kystfiskeri med fluestangen tager dig rundt på mange forskellige kystpladser, og det er en bonus som er værd at tage med - vi har et skønt land med mange smukke områder.
Provokationsfluer: I den kolde tid og hvis man fisker hurtigt for at finde fiskene er fluer i hidsige farver ofte det helt rigtige. Vi fisker meget med særligt pink fluer og her kan nævnes: Den evige Flamme, Flammen,Pink Hole Demon udover disse, er det vigtigt at have et par lidt større fiskeimitationer, som meget gerne imitere tobis i grejboksen.Tobisimitationerne har virkeligt fanget mange fisk gennem tiden. Det kunne være fluer som: Janus Tobis eller Jiggy
Børsteorme på kysten
Samtidig kan der være dage hvor det eneste der virker, er børsteorm og disse binder vi altid på shanks. Det er fluer som imiterer en bøsteorm helt suverænt. De bevæger sig rigtig godt i vandet:
Brenda Børsten og The 2nd Worm er gode eksempler på meget levende børsteormsimitationer. Vi har ligeledes en række af disse fluer som færdigbundede fluer klar til dig her.
Tilbehør til kystfiskeri med flue
Det vigtigt at have styr på grejet, når man fisker på kysten. Som Daniel også nævner i filmen, så kan det være rart at have en god flueboks hvor man har sine kystfluer. C&F Design 3555 har plads til alle dine fluer og er samtidig vandtæt hvilket er godt for at sikre dine fluer mod rust. En linekurv er også et must og Baskette linekurven er den bedste vi har prøvet og den anbefaler vi på det varmeste. Et par gode polarioid solbriller er også et must og vi har et stort udvalg, vi anbefaler gerne modeller med gult glas da de kan bruges hele året. De kan også bruges når der ikke er meget lys. Polaroid brillerne hjælper med at se igennem vandet, fordi det fjerner en stor del af det genskin som der på vandoverfladen. Det giver dig en unik mulighed for at som der er følgere efter fluen og hvordan bunndforholdende er der hvor du fisker. Samtidigt beskytter brillerne også dine øjne, hvis en flue skulle komme på afveje i et kast. Vi anbefaler den model der hedder Smith Guides Choice. Derudover så er en god lineklipper vigtig, og her er Tiemcos keramiske klipper helt perfekt og den ruster aldrig. Den er skarp og let at betjene - selv på en fingerkold vinterdag.
Fisketeknik og taktik
Her vil vi viser og forklare forskellige teknikker og taktikker du kan bruge til at fange flere fisk. Vi vil snakke om alt det, der kan hjælpe dig til at fiske optimalt under forskellige forhold og hvordan du i praksis kan gøre en række forskellige ting for at finde og fange flere fisk på dine kystture.
Taktik, taktik, taktik - det giver flere havørreder på kysten
Der er intet som slår tid i vandet. Det lyder dumt, men jo mere du fisker, des mere vil du ofte også fange - per tur.
Det at kunne følge stimerne, eller de trækkende fisk, gør at du kontinuerligt vil løbe ind i godt fiskeri. Det er svært at skulle starte fra 0 hver gang, og det skal man ofte, hvis der går 14 dage imellem man er afsted.
Fisker du en gang eller to om ugen, vil du i langt højere grad kunne optimere dit fiskeri løbende.